Egy ideje már eljátszottam, azzal a gondolattal, hogy milyen jó is lenne otthonról dolgozni!Nem lenne munkaidő, rohanás a munkahelyre, akkor csinálnám a munkát amikor én szeretném. Ekkor találkoztam először a virtuális asszisztens fogalmával. Ismeretlen terep volt ez számomra, de nagyon tetszett a gondolat és úgy éreztem, hogy ezt ki kell próbálnom! Persze nem teljesen úgy működik, ahogy én elsőre gondoltam. Rövid idő után rájöttem, hogy az otthoni munka sem olyan egyszerű! Ugyan úgy, sőt még jobban meg kell terveznem a napomat, milyen feladatok várnak aznap, határidők, megbeszélések, kapcsolattartás a megbízóval.Tehát van előnye és hátránya is az otthon végezhető munkának! De van néhány olyan dolog, ami ezt megkönnyítheti, ezekkel szeretnék segíteni most azoknak, akik úgy döntenek, hogy ezentúl ők is online fognak dolgozni.

1. A hatékonyság legfőbb kulcsa az előre tervezés!

Eleinte,elég volt az, hogy a határidő naplómba kezdtem bejegyezgetni a fontos teendőket, határidőket, az egyes megbízásokkal mikorra kell kész lennem. Aztán, ahogy egyre többen megkerestek, lehetetlen volt ezt akár fejben, vagy egy-egy bejegyzéssel például a naptáramban nyomon követni. Ezért kezdtem el a Google naptárját használni, ami erre a célra tökéletesen megfelel, épp ezért tudom ajánlani mindenkinek! Azonban sok más lehetőség közül is választhatsz akár az interneten rákeresve, a lényeg, hogy jó előre jegyezd fel a teendőket! Lehet napi, heti, havi tervet is előre elkészíteni, hiszen lehet, hogy egy adott feladat gyakran ismétlődik bizonyos időközönként. Ezzel lényegesen meg tudod könnyíteni az otthoni munkavégzést, hiszen a jó időbeosztás elengedhetetlen a sikerességhez!

2. Teremtsd meg a munkához legmegfelelőbb feltételeket

Mire is gondolok itt? Úgy vallom, hogy csak akkor tudok teljes mértékben az elvégzendő feladatokra koncentrálni, ha a környezetemben csend van, nem tartanak fel a családtagok. Nem szeretem ha a rádió vagy a tévé szól a háttérben, hisz az is elvonja a gondolataim, letérít arról az útról amit előre megterveztem. De persze tudom vannak akiknek ez a háttér zaj épp inspiráló lehet. Tehát válaszd azt, amelyik neked a legjobb megoldás. Szintén elterelő lehet ha munka közben a különböző chat-en vagy emailban értesítések jönnek, sok ember mellett állandóan ott van az okos telefon is, és persze azok is villognak, csilingelnek ha egy értesítést kapsz, vagy valaki írt neked. Engem zavar, tehát igyekezem ezeket munka közben mindig elnémítani. Azt ajánlanám tehát, hogy mindenki maga alakítsa ki azt a környezetet, és azokat a feltételeket, amiben a leghatékonyabban tud dolgozni.

virtuális asszisztenswordpress weboldal készítés
wordpress webfejlesztésvirtuális asszisztens

3. A nap melyik időszaka alkalmas munkavégzésre?

Ez szintén egyénenként változó lehet. Van aki korán reggel frissen kezd a munkába, de ellentétbe vele, vannak akik délután érzik magukat a leghatékonyabbnak. Hiszen valószínű, hogy aki nem otthonról dolgozik, hanem egy irodában ül napi 8 órában, ő sem tud egész nap koncentrálni és tökéletes munkát végezni. Akkorra tervezd be tehát az online munkát ami neked a legoptimálisabb időpont!Egyik előnye a virtuális asszisztens munkának épp az, hogy saját magad tudod az idődet beosztani és a legaktívabb időszakodra tenni a munkákat.

4. A munkaidő mérése

Miért is kell ezt mérnünk? Lényeges, hogy mindig mérd mennyi időt fordítottál az adott munkára.Hiszen ez akkor elengedhetetlen ha órabérben dolgozol, de akár arra is jó megoldás, hogy egy- egy feladat elkészítését, vagy egy cikk megírását mennyi idő alatt tudod megoldani, kiszámíthatóbbá válik ezzel, hogy hogyan kell az idődet még hatékonyabban beosztani.

5. Találd meg az egyensúlyt a munkád és a magánéleted között

Az online végzett munkának persze van hátránya is. Talán tapasztaltad már Te is, hogy sokan azt hiszik, hogy mindent a nyakadba sózhatnak, mert otthon vagy egész nap és van időd rá. Ez pedig téves gondolat, hiszen épp úgy mintha eljárnál dolgozni, a napi vállalt feladatokat meg kell csinálnod, és csak azután marad idő az ügyintézésre, bevásárlásra stb. Jó ha megállapítasz egy napi munkaidőt, ami neked megfelelő és ezt a megbízóidnak is el kell fogadnia. Abban az időben csak a munkával foglalkozol, elérhetnek telefonon, vagy más módon, email, chat, viber, tudjátok a munkával kapcsolatos dolgokat megbeszélni. Ám a munkaidőn kívül legyen meg az a szabadidőd, amit a saját dolgaidra tudsz majd fordítani, házimunka, gyerekekkel való foglalkozás, kikapcsolódás, pihenés. Ahhoz, hogy ne vállald magad túl, s jól érezd magad a bőrödben, fontos a munka és a szabadidő egyensúlyának a megteremtése.
Remélem, hogy ezekkel a tanácsokkal tudtam segíteni az online végezhető munkavállalással kapcsolatban!