Már a WordPress alapjait megismertük, így most következhet egy olyan téma, amely végül is minden weblaphoz elengedhetetlen, mégpedig a domain cím. Aki az online világban, tehát az interneten jelen szeretne lenni, az garantáltan találkozni fog ezzel a kérdéssel: Milyen domain nevet válasszak? Ebben a cikkünkben próbálunk ötleteket adni azok számára, akik elakadtak, mivel nem tudnak dönteni, illetve azok számára is, akik az előző információk tekintetében WordPress-es weblapot szeretnének indítani, de nem tudják, hogy merre tovább!

Mi az a domain név?

Manapság – mivel életünk részévé vált az internet – már egy egyszerű hirdetésben is összetalálkozhatunk egy domain névvel. Ez egy szolgáltatás indításakor is kiemelkedő jelentőségű, hogy melyik címmel fogjuk legjobban ismertté tenni.

A domain név magyarul azt jelenti, hogy tartomány. Ezzel a szóval akkor találkozhatunk, amikor az interneten meglátogatunk valamilyen weboldalt, ebből már jól látszik, hogy a domain egy úgynevezett internetes cím, amely egyedi azonosító és ezen keresztül tudsz kapcsolatot tartani közted és az ügyfeleid között.

Bármilyen formában, akár egyedileg programozott, akár más-más keretrendszerek segítségével (mi a WordPress-t mutattuk be) létrehozott saját honlapot szeretnél, akkor biztos, hogy szükséged lesz ilyen egyedi címre. Ám lehet hogy könnyű feladatnak látszik az, hogy megvegyünk egy címet és akkor majd azon fut a weboldalunk, de ez közel sem így van. Sokszor ütközhetünk abba a problémába, hogy a különböző nevek, amelyekre építeni akartuk a brandünket, azok már elkeltek. Így újragondolást igényel és ez gyakran vezethet akár ahhoz is, hogy inkább feladjuk. Vagy kitartóan agyalunk rajta tovább, hogy megfelelő, eddig még senki által nem használt domain nevet találjunk. Bizony ez sokszor nem könnyű feladat, türelem kell hozzá.

Története

Végül is, ha visszatekintünk, hogy mikorra vezethető vissza az első ilyen domain létrehozása, nem is kell messzire visszamennünk, hiszen 1985-ben még csak hat weboldal létezett, míg mára ez a szám jelentősen megnőtt. Napjainkban közel 300 millió domain van beregisztrálva. Mint említettem a legelső domaint 1985. március 15-én vette meg az Amerika keleti partján fekvő számítógépekkel kereskedő cég.

Ekkor már Amerikában javában zajlott az online világ “forradalma”, viszont Magyarországon majd később, csak 6 évvel ezután ébredtek rá, hogy nem rossz az, ha jelen vagyunk az interneten. A legelső .hu, tehát magyar végződésű címet, 1991 októberében vásárolták meg. A sztaki.hu volt ez a cím amit az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete nevére lett lefoglalva.

Ekkor még nem tudott egy címmel rendelkező cég nagyobb előnyre szert tenni, illetve egy név sem került dollár milliókba, míg napjainkban akár ez is előfordulhat, ha egy “menő” nevet szeretnénk megvásárolni.

Néhány példa, akik elég hamar felismerték a jelentőségét:

  • HP.com – 1986. március 5.
  • ITCorp.com – 1986. szeptember 18.
  • Siemens – 1986. szeptember 29.

Domain név fajták

Nemzetközi megállapodások alapján, mondhatni szinte bármely országra szabottan találkozhatunk domain név végződésekkel.

Néhány domain végződés jelentése:

  • .hu (.de, .uk stb.) – az országot jelentő végződés
  • .org – szervezet jelölője (organization)
  • .gov – kormányzati domain (government)
  • .edu – oktatási intézmény (education)
  • .com – vállalat jelölése (company)

Melyiket válasszam?

Ha felmerül a kérdés, akkor mindenképpen el kell gondolkozni először, hogy alapesetben tervben van-e az, hogy külföldi piacot is meg akarunk e célozni , avagy csak egy adott országra szeretnénk kiterjeszteni a potenciális ügyfeleink, olvasóink körét. Mindenesetre azt tudjuk elmondani, ha tegyük fel, magyar piac a cél, akkor mindenképpen .hu-s végződést válasszunk, tehát mindig az adott céloktól függően keressünk végződést. Viszont általánosságban elmondható, hogy hazai cégek, hazai lapok .hu-s végződést szoktak alkalmazni, míg külföldi viszonylatban az adott ország nyelvére vonatkozó végződést értelemszerűen.

Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy gyakran előnyt élvez az, aki kreativitása miatt, játékos nevet keres, vagy egy kis kutatást végez előtte, és egyéb érdekes, különlegesnek számító nevet vesz tulajdonába. Viszont már arra is fel lehet figyelni, hogy nem kimondottan a név tekinthető egyedinek, hanem a végződés is, hiszen kezd elterjedni .biz, vagy a .ma végződés már hazánkban is.

Nem lehet elégszer kiemelni azt, hogy egy jó domain név persze szimbolikusan értve akár “életet is menthet”, hiszen ez az internetes jelenlétünket jelentősen befolyásolja, mivel ettől is függhet az, hogy mennyien fognak ránk találni, mennyi olvasót vonzunk be. Viszont természetesen ez csak inkább következtetés volt, mert tudjuk, hogy egy jó név választás mellé is elengedhetetlen a keresőoptimalizálás. Viszont az igazság az, hogy ténylegesen előnyt élvezhet ebben , aki frappáns , és tömör, vagy kreatív nevet választ.

Hogyan tudok domain nevet vásárolni?

Végül is erre a kérdésre mondhatnánk azt, hogy sehogy, mivel egy nevet csak bérelni lehet. Ez azt jelenti, hogy bizonyos időközönként újra fizetnünk kell azért, hogy meghosszabbítsák és továbbra is a birtokunkban maradhasson. Ebből kifolyólag aki nem hosszabbít, annak a határidő után, már nem lesz elérhető a korábban rajta futtatott oldala és újra foglalhatóvá válik mások számára.

1. Domain foglaltság ellenőrzése

Az első lépésként fontos az, hogy leellenőrizzük, még elérhető-e az általunk kiválasztott cím, bár ez rengeteg oldalon megtehető manapság.

domain foglaltság ellenőrzés – domain.hu

2. Domain megrendelés

A domain nevet rengeteg forgalmazótól meg tudjuk igényelni, abban az esetben ha az előző pontban sikerrel jártunk és még elérhető az adott cím. De azt fontos megjegyezni, hogy a domain név önmagában nem sokat jelent, mondjuk úgy az életből vett hasonlattal , hogy az csak egy fotó, de nincs mögötte még tartalom. Ahhoz, hogy weboldalunkat elkezdhessük építeni, fontos mindenképp egy tárhely megléte is.

De nem mehetünk el szó nélkül amellett sem , hogy jogi problémák is felmerülhetnek, s ezekre felettébb figyelnünk kell, hiszen a választott nevünk, nem lehet más cég nevével összekeverhető, vagy nagyon hasonlító rá. Ezért fontos, hogy még rendelés előtt, leellenőrizzük azt is magunk, akár egy keresőmotor segítségével, hogy nem e hasonlít más blogok, weboldalak, esetleg cég nevére. Ezzel elkerülhetjük az esetlegesen ebből adódó későbbi problémákat.

Igaz találhatunk már ingyenes domain név verziókat, bár ezek csak akkor tekinthetőek teljesen jó megoldásnak, ha például csak szűk baráti társaságunknak, esetleg egy kisebb csoport szórakoztatására akarunk indítani egy blogot, vagy oldalt. Elmondhatjuk még, hogy kimondottan nem te fogsz az oldaladdal kapcsolatban dönteni, ugyanis, a szolgáltató, aki az ingyenességet biztosítja, bármikor határozhat úgy, hogy megszünteti és sajnos ebben az esetben nem tehetünk semmit.

Tehát mikor szükségünk van egy domain névre, bármely a fentebb felsorolt okok miatt, magánemberként, vagy épp egy vállalkozás, cég miatt lenne erre igényünk, jó ha alaposan körülnézünk a lehetőségek terén. Fontos mint az elején említettem is, mielőtt letelne a bérlés határideje és továbbra is szükségünk van erre a címre feltétlen hosszabbítsuk meg, ne hagyjuk, hogy esetleg törölve legyen.