Napjainkban már eléggé gyakorinak számít a WordPress használata, de még az internet világában magabiztosan mozgók között is mindig található olyan, aki visszakérdez, hogy: Mi is az? Elterjedt és egyben hagyományos, könnyen kezelhető ez a rendszer. Ráadásul sokak kedvencének is mondható, merthogy nem csak webfejlesztői tudással lehetséges a szerkesztése. Mondhatjuk, hogy ez egy modern publikációs forma, amely az esztétikát, a webes szabványokat, és a használhatóságot foglalja magába. Nagy előnye, hogy ingyenes és mindenki által teljesen szabadon felhasználható. Nem fontos hozzá feltétlen angol nyelvtudás mert, a WordPress és a hozzá kapcsolódó sok kiegészítése magyarul is elérhető.

Mire is használható?

Mi a WordPress?

A WordPress nem más, mint egy tartalomkezelő rendszer (CMS), amely PHP alapokon működik. A WordPressel a közönség először 2003-ban találkozhatott. Kezdetben csak blogként használták inkább, de az idő múlásával már weblapként is felismerték a benne rejlő lehetőségeket. Már ha valaki képes arra, hogy egyszerű email-eket meg tud írni, akkor ezt is simán fogja majd tudni használni. Készíthetsz segítségével egy ragyogó honlapot, blogot, vagy éppen webshop kialakítására is használható. Pár perc alatt elkészíthető vele egy saját weboldal, így egyszerre lehet munkaeszköz, de szórakozás is, valamint a tanulás nagy segítőjévé is válhat.

Míg régen csak a programozók és webfejlesztő cégek voltak képesek arra, hogy különböző weboldalakat készítsenek el, főleg akkor, ha jó minőségű megjelenést akartunk elérni. Addig manapság már szinte bármiféle tudás nélkül képesek lehetünk erre mi magunk is. Sokszor találkoztunk olyan problémával is, ha weblapot készíttettünk, hogy a fejlesztő hitegetett minket, de mire a tényleges megvalósításra került volna a sor, már hiába hívtuk, hiába írtuk az email-ek tucatját, választ sem kaptunk rá sok esetben.

A WordPress nyílt forráskódú, tehát mint említettük a világon bárki hozzáférhet teljesen ingyen. Ezen felül aki használja fejlesztheti, bármit módosíthat akár az alap felépítésen is, ezzel új lehetőségeket, egyedi megoldásokat hozhat létre. Így ezek tudatában elmondhatjuk, hogy egy rendkívül jól fejleszthető rendszerről beszélünk.

 

Milyen szolgáltatásokkal találkozhatunk?

Bővítmények

A WordPressnek mondható ez az egyik legkedveltebb tulajdonsága, hogy számtalan ingyenes és akár fizetős bővítményekkel is találkozhatunk, amelyeknek segítségével az elképzeléstől függetlenül mondhatni bármit valóra lehet váltani. Mivel ennyire nyitott, a világban nap mint nap fejlesztők ezrei teszik fel a legújabb, az általuk készített fejlesztéseket ingyen, vagy kisebb összegekért. Jelenleg is több, mint tízezer ingyenesen letölthető bővítmény található a hivatalos bővítménytárában. Ezek nekünk, mint felhasználónak is egyfajta továbbfejlesztést nyújtanak mivel kiegészítik a rendszer alap felépítését (struktúráját). Egyre többen felismerik a lehetőségét abban is, mint említettük, hogy nem csak weboldalakat, blogokat lehet létrehozni hanem akár webshopként is lehet használni. Hiszen ezt bárki könnyen megteheti a WooComerce kiegészítő használatával.

Sablonok

Mi is az a sablon? Sablonnak nevezzük azt a grafikai felépítést, melynek a segítségével megjelenik a weboldalunk. Tehát akik nagyon kezdők, azok számára elmondjuk, a sablontól függ , hogy mit lát majd az, aki a weboldaladat szeretné olvasni. Nagyon sokféle grafika közül válogathatunk, ha az adminisztrációs felületen rákeresünk. Jelenleg ezekből is is több, mint ezer tölthető le ingyenesen a WordPress hivatalos oldaláról.

Azonban jó tudni, hogy mindenféle sablont fel tudsz telepíteni, nem lesz ez ügyben akadály. Segítségükkel bármilyen kinézetet elérhetünk, ha pedig egy kicsit konyítunk is a fejlesztéshez, már teljesen egyedire tudjuk szabni a feltelepített kész megjelenést. Használjuk ki a lehetőségeket, hiszen könnyedén akár nemzetközi szinvonalú weboldalt tudunk létrehozni.

Widgetek

Sokaknak idegenül hangozhat ez a szó is, pedig ha jobban megismerjük a jelentését rájövünk, hogy, nem is olyan ördöngösség a használata, s megkönnyíti a dolgunkat. Olyan kisalkalmazások, melyek segítségünkre vannak a weboldalunk megjelenésének finomhangolásában. A widgetek kezelése mondhatjuk, hogy igen egyszerű, gyakorlatilag az egér segítségével építhetjük fel az oldalunkat, az úgymond “fogd és vidd” technológia segítségével. A widgetekhez leginkább a blogokon megtalálható facebookos oldal lájkolási lehetőséget szokták kötni.

Mely területen lehet még hasznát venni?

Mint az elején írtam is, egyéni felhasználók (magánemberek) is egyre többen alkalmazzák, hisz manapság már fontos lehet, hogy saját weblapja legyen, vagy családoknak akár közösen is. Ha a régi weblap már elavult, nem megfelelő a kinézete, de nincs pénzünk egy újat terveztetni, csináltatni szakemberekkel, akkor kiváló megoldás a WordPress letöltése és használata.

Ha cégünk van, s annak kell egy profi módon készült weblapot készíteni, akkor is bátran használhatjuk. Mindazt képesek leszünk elérni vele, amit egy jó céges honlapnak tudnia kell, a sablonok és a bővítmények (melyek akár fizetősök is lehetnek) használatával. Igaz lehet, ekkor rá kell áldoznunk néhány pár ezer forintot, de a végeredmény megéri.
De megemlíthetjük a portfólió oldalakat is.

Ezeknél az a lényeg ugye, hogy különböző művészek, vagy kreatív cégek, reklámügynökségek stb. számára egy különleges profi portfólió honlapot kellene készíteni. Ez mondhatjuk teljesen más feladat mint egy normál honlap. Ahhoz, hogy be tudják mutatni mivel foglalkoznak, mikre büszkék, ez a WordPress segítségével s kis befektetéssel, (mivel különlegesebb általában fizetős, bővítmények kellenek hozzá ) szintén nagyon szépen megvalósítható.

Csak röviden említettem meg (a teljesség hiánya nélkül) mindezt a sokféle lehetőséget. Amikor is alkalmazni tudjuk, az interneten utánanézve még számtalan példát találhatunk arra, hogy mikor is vehetjük még hasznát.

Hogyan tudom használni?

Most hogy már ismertettük a WordPress-t, elmondhatjuk, hogy a működésének és felépítésének alapjait megismertük. A lényegre is térhetünk: Hogyan tudjuk használni, illetve ha kedvet kaptunk hogyan tudjuk a saját weboldalunkat elkezdeni és ezzel a tartalomkezelő rendszerrel felépíteni.

Két lehetőséged is adódik:

  • regisztrálhatsz az oldalán keresztül, majd indíthatsz blogot az említett oldalon, a WordPress.com -on
  • Viszont ha már rendelkezel domainnel és tárhellyel, akkor letöltheted a WordPress.org -ról és már telepítheted is rá, mondhatni tök egyszerűen, kattintásokkal.

Ahogy a cikkünkben olvashattátok rendkívül ajánlott ez a lehetőség, mivel könnyedén kezelhető és ténylegesen, kár lenne tagadni, bármit meg lehet vele valósítani. Ugyanis egy kezdő cég életében is fontos az, hogy pénztárcabarát megoldással tudjon indulni. Illetve az online világban is tudja vinni az általa eltervezett brand-et, de emellett a weboldala is elfogadható legyen. Nyugodtan válasszuk ezt a lehetőséget bármely esetben!

Tudjuk, hogy sok információval lett ellátva a cikkünk, de reméljük sikerült megismerni a WordPress-t és továbbiakban is követni fogod blogunkat annak érdekében, hogy még jobban megismerhesd ezt a úgynevezett programot! Következő cikkünkben beszámolunk arról, hogy milyen biztonsági kockázatok találhatóak a WordPress-ben, illetve hogyan tudnád esetleg ezeket a kiskapukat úgymond megszüntetni!