Már évek óta megtalálhatóak hazánkban is a virtuális asszisztensek, mint szolgáltatók. A virtuális asszisztens (VA) nem más, mint egyfajta független, egyéni vállalkozó. Fontos tudni, hogy Ő online dolgozik és különböző feladatokat végez cégeknek, vagy akár magánszemélyeknek is. A virtuális asszisztens rengeteg szolgáltatást képes nyújtani érdeklődésétől, illetve tudásától függően. Általánosságban viszont elmondható, hogy az irodai titkárnő feladatkörével lehet őket legtöbbször azonosítani. Többségük otthon dolgozik, sőt sokan nem is találkoznak személyesen az ügyfeleikkel. Tarts velem, összegyűjtöttem, hogy mit érdemes tudni a virtuális asszisztens alkalmazottal kapcsolatban.

Virtuális asszisztens: előnyök és hátrányok

A virtuális asszisztens nem tartozik általában semmilyen hivatalos szervhez, hálózati csoporthoz, ők teljesen függetlenül, kötetlen módon állnak ügyfeleik rendelkezésére. Viszont sok virtuális asszisztens megtalálható nemzetközi szabadúszó portálokon, hogy megbízáshoz juthassanak. Hazánkban még most kezd elterjedőbe lenni ez a foglalkoztatás. Sok cégvezető ragaszkodik ahhoz, hogy a munkavállaló bent legyen nap mint nap egy irodában. Azonban a virtuális asszisztens is méri idejét, számlát képes adni és ezáltal mérhető az eredményessége, így legtöbb esetben olcsóbban jön ki, mintha bejelentett munkavállalóként alkalmaznánk.

virtuális asszisztens
virtuális asszisztens
  1. Együttműködés, minőség

Teljesen megértjük, ha kezdetben bizonyos cégek kételkednek a virtuális asszisztens eredményességében. Azonban felesleges erre gondolni, ugyanis több ok igazolja ezt az állításunkat. A feladatra szánt óraszámról a projekt végeztével kimutatást kap, hogy mennyi időt szánt rá a vállalkozó. Az együttműködés sikerességéhez fontos az, hogy a kommunikáció optimálisan végbe mehessen. Fontos, hogy időnként időpontokat beszéljünk meg egymással amikor online, vagy telefonon tárgyalunk a haladásról és további tervekről.

Nyugodtan tégy próbára minket, ugyanis ha nem vagy elégedett, akkor a havi szerződéskötés alkalmával könnyedén megszüntethető az egymás közötti munkakapcsolat. A virtuális asszisztensnek év végén nem kell adnia pluszt, amikor felmondasz neki, nem kell végkielégítést adni számára. Tehát ha úgy adódna könnyedén, akadály nélkül elbúcsúzhatunk egymástól.

Próbáltam tapasztalatom alapján szemléltetett indokokat leírni számotokra. A virtuális asszisztensek száma folyamatosan növekszik és egyre jobban képesek helyettesíteni a hagyományos irodai alkalmazottakat. Ha úgy érzed szívesen kipróbálnád az ilyen alkalmazott segítségét, ne késlekedj.

A virtuális asszisztensek száma napról napra növekszik! Sokan gondolják úgy, hogy a munkavégzés terén, eme függetlenek útjára lépnek. Ahhoz, hogy esetleg Te is megbízz minket, mint virtuális asszisztenst, vagy Te is virtuális asszisztenssé válj, tudnod kell milyen előnyökkel,és hátrányokkal jár ez a hivatás.

  1.    Dolgozhatsz bárhonnan, ahonnan kedved tartja

A legtöbb virtuális asszisztens ezt az indokot teszi első helyre. Sokan álmodnak arról, hogy ne kelljen bejárni a munka helyre. Elég csak belegondolni, milyen jó érzés felkelni és akár az ágyból dolgozni egész nap, vagy esetleg csak elmenni az íróasztalig. Ők megtehetik, mert nekik elegendő csupán egy internetkapcsolat a munkavégzéshez és ehhez laptop, vagy egy okos telefon. A virtuális asszisztens szakma csak olyan vállalkozások számára előnyös, amely legfőképpen online körökben terjeszkedik. A világ minden tájáról érkezhetnek megbízók, nincs megkötve senki keze, így könnyen kialakítható távolabb élőkkel is baráti munkakapcsolat. Viszont, hogy beszéljünk a munkaadók oldaláról is. Az Ő oldalukról jelentős könnyebbség lehet, hogy nem kell fenntartani számunkra laptopot, egyéb berendezéseket, így akár a kiadásaik is csökkennek.

  1.    Alacsonyabb költségek

Sok cég szenved attól, hogy a munkavállaló szabadságra megy, vagy lebetegszik hogyan helyettesítsék, mert esetleges szaktudását nem tudják pótolni. Addig a virtuális asszisztens gyakorta soha nem megy szabadságra, mert ha például nyaralni is  megy, akkor bárhonnan, akár a tengerpartról is be tud jelentkezni és elvégezni a vállalt feladatokat. Mi, mint virtuális asszisztensek is vállaljuk akár a posta lebonyolítását, így szívesen kinyomtatjuk és postára is adjuk a céges levelezéseket. Ezzel fontosabb teendőkre lehet koncentrálni segítségünkkel. Viszont nem csak eszközbeli kiadásokat lehet megspórolni, hanem a járulékköltségeket, adókiadásokat is. Amennyiben minket alkalmaznál virtuális asszisztensként főállásban nem fogsz csalódni az elvégzett feladatban.

virtuális asszisztens